Ik ben dol op de zon. Ik word er altijd vrolijk van en geniet van de stralen die mijn lichaam en gezicht verwarmen. Heel fijn ook dat ik mijn zomerjurkjes weer aan kan doen en het niet snel koud heb (ik ben een echte koukleum). Als het zomer is, ben ik ook vaker buiten en ben ik ook spontaner, wat minder serieus. Laat het werk en het huishouden maar, nu kunnen we nog naar het strand en eten doen we wel iets later.
Nu de zomer eindigt, merk ik dat ik dat niet zo leuk vind. Weemoedig denk ik terug aan de lange zomeravonden, het buiten eten, lekker in het gras liggen, zwemmen in de zee, fietsen zonder jas aan. Eigenlijk wil ik die zomer het liefst nog even vasthouden.
Dat is hoe het werkt voor de mens: de mens wil geluk, plezier en hecht zich daaraan. De mens wil geen regen, geen ongemak, pijn of ongeluk. De mens wil vrij zijn van lijden. Maar ja, ook regen hoort bij het leven en het zorgt er vaak voor dat we nog meer genieten van de zon als ze weer terug is.
Hoe kun je omgaan met de regen in je leven? Of dat nou somberheid is, angst, ongemak, boosheid, teleurstelling, irritatie?
Lijden = pijn x weerstand – Jon Kabat-Zinn
1. Verzet je er niet tegen. Ja, duh, dat weet je eigenlijk ook best wel, toch? Verzet vergroot het lijden. Ga maar na hoe het voelt in je lichaam als je je verzet. Stress neemt toe. Ga maar na wat het doet met je gevoel als je je verzet. Vaak worden gevoelens destructiever. Verzet is een automatische reactie, dus neem het jezelf niet kwalijk. Maar het is niet zo productief. What you resist, persists……..
If you name it, you tame it. Chris Germer
Feel it and you heal it.
2. Merk het moeilijke gevoel op en benoem de emotie. Wat merk ik op? Chris Germer zegt hierover: if you name it, you tame it. Benoem het op een zachte, vriendelijke toon, daardoor wordt namelijk ons zorgsysteem geactiveerd. Door je emoties te benoemen, kalmeer je daadwerkelijk je brein. Onderzoek heeft uitgewezen dat de amygdala (het deel in onze hersenen dat de alarmbel doet afgaan) minder actief wordt, als we emoties benoemen. Cool toch? Je kunt jezelf kalmeren. Dus als jij zegt: dit is boosheid, kalmeer je hiermee je hersenen.
3. Ga op onderzoek: waar voel ik dit in mijn lichaam? Hoe voelt het? Is het warm, koud, heeft het een kleur, verandert het? Dit is helpend, omdat we onze emoties beter kunnen dragen als we contact maken met ons lichaam.
4. Toon compassie voor dit moeilijke gevoel. Dit doe je in drie stappen: a) verzachten b) troosten c) toelaten
Verzachten kun je fysiek doen door bijvoorbeeld een warm bad te nemen, naar de plek toe te ademen en je in te beelden dat je de plek verzacht, dat je spieren zich ontspannen, een arm om je heen, de hand op je hart leggen, door letterlijk tegen jezelf te zeggen: verzacht.
Troosten, dit houdt in dat je jezelf emotioneel tot rust brengt, jezelf kalmeert. Je kunt bijvoorbeeld je focussen op de ademhaling, een hand op de plek leggen waar je de emotie het sterkst voelt en troostende woorden zeggen, die woorden die jij nodig hebt om tot rust te komen. Zinnen zoals : het komt goed, ook dit gaat voorbij of ik heb het er echt moeilijk zijn, moge ik vriendelijk zijn voor mijzelf op dit moment.
Toelaten. In deze fase verzet je je niet langer, maar geef je mentaal ruimte aan dit gevoel. Je kunt hierbij tegen jezelf zeggen: oké, laat het er maar zijn. Of: ook dit mag er zijn, het gevoel mag komen en gaan zoals het wil (zoals een gast in je huis).
Je kunt deze drie stappen ook gebruiken als mantra. Je zegt tegen jezelf: verzacht, kalmeer en sta toe.
Eigenlijk doe je dit al op natuurlijke wijze bij je kind. Alleen is de mens verleerd om zo vriendelijk tegen zichzelf te zijn. Met deze oefening vergroot je je zelfredzaamheid: je geeft jezelf de handvaten om jezelf te ondersteunen en te troosten wanneer je je het moeilijk hebt.
En jij? Hoe ga jij om met de regen in je leven? Heb je nog goede tips of ervaringen?
Deel het hieronder!
Dank voor het lezen, delen is leuk!
by