Hoe vaak hoor jij dat stemmetje dat zegt dat het beter, perfecter of mooier kan? Dat stemmetje dat je op de kop zit als je een “fout” maakt. Dat zegt dat je hoognodig weer eens moet afvallen. Dat eigenlijk de hele dag wel iets vindt………
Het gaat mij aan het hart gaat dat zoveel mensen zichzelf afwijzen in plaats van zichzelf steunen. Daarom interview ik de komende weken elke week iemand die tips geeft over hoe je van zelfkritiek naar zelfliefde kunt gaan.
Vandaag interview ik Jan Geurtz (1950). Hij is auteur, meditatieleraar en geeft cursussen en trainingen over onder meer relaties en verslaving. Ook geeft hij een workshop Geluk in jezelf. Hij schreef een aantal boeken waarin hij principes uit het Boeddhisme toepast op hedendaagse vraagstukken als verslaving, opvoeden, piekeren en de liefde. Zijn boeken daarover, Verslaafd aan liefde (2009) en Bevrijd door liefde (2014) zijn bestsellers. Zijn laatst verschenen boek is Vrij van gedachten.
Dag Jan. Mijn titelreeks heeft als titel van zelfkritiek en zelfafwijzing naar zelfliefde. Wat versta jij onder zelfliefde?
Zelfliefde is het herkennen van je natuurlijke staat van Zijn, die vrij is van oordeel en alles omvat.
Waarom is zelfliefde zo belangrijk?
Zonder is het leven veel minder vervullend.
Wat bedoel je met deze laatste zin? Waar staat vervullend voor? Kun je dit toelichten?
“Vervulling” is een woord dat een gevoel aanduidt dat moeilijk te omschrijven is. Het betekent zoiets als “tot je recht komen” of “uitdrukking kunnen geven aan je talenten” of “in contact zijn met wie/wat je werkelijk bent”. Zelfliefde is in feite hetzelfde, niet zozeer houden van je “zelf” maar houden van de werkelijkheid, ermee in harmonie zijn. Dit zijn allemaal maar woorden, om het te ervaren moet je oefenen!
Wat is veranderd sinds jij van jezelf bent gaan houden? Wat zijn de voordelen?
Pijnlijke emoties lossen veel sneller op als je er geen oordeel meer aan verbindt, fijne emoties worden intenser genoten als je jezelf er niet aan vastklampt.
Hoe ga jij om met moeilijke omstandigheden?
Zo helder en vriendelijk mogelijk en zonder mezelf af te wijzen als dat af en toe even helemaal niet lukt.
Ken (of kende) jij zelf het gevoel niet goed genoeg te zijn?
Vroeger heel vaak, nu heel soms en dan duurt het niet zo heel lang voordat ik door heb dat het niet echt waar is wat ik voel.
Wat deed dat met jou?
Wegduwen van gevoelens, verslavingen, stuklopen van relaties, van die dingen.
Hoe heb jij dit veranderd?
Deels door psychologisch werk (therapie en training) en grotendeels door spirituele beoefening.
Heb jij een speciaal moment gehad, een bepaalde aanleiding, waardoor jij het plots anders ging doen?
Nee, eerder een heleboel aanleidingen, voornamelijk door in de shit te komen en dan doorkrijgen dat je er zelf verantwoordelijk voor bent.
We hebben allemaal schaduwkanten of kleine monstertjes waar we last van hebben. Hierdoor ervaren we vaak problemen. Wat kan zo’n probleem ons leren?
Elk probleem ontstaat in een geest die gelooft in gedachten die niet juist zijn. Daarom zijn problemen bij uitstek spirituele hulpmiddelen: door je gedachten en gevoelens te onderzoeken kun je ontdekken wat werkelijk waar is.
Stel: je moet iets heel spannends doen, maar je merkt dat je bang bent; een innerlijke criticus bemoeit zich er aan alle kanten mee, met stellingen als: wie zit er nu op jou te wachten? Of: maar jij bent niet goed genoeg! Door deze angst en zelfkritiek durf je niet de stappen te zetten, doe je niet alles wat ie zou willen. Hierdoor blijf je veilig en buiten schot, maar ook ‘klein’. Wat kan je op zo’n moment het beste doen?
Met helder en vriendelijk gewaarzijn leren kijken naar die gevoelens, en je verzet ertegen opgeven. Geleidelijk wordt dan duidelijk dat jij die gevoelens niet bent, dat je ze hebt en dat ze vanzelf voorbij gaan als je er niet tegen in verzet komt.
Hoe ziet jouw dag er uit?
’s Ochtends meditatie, boswandeling, beetje yoga-oefening, mails beantwoorden. ’s Middags af en toe consulten, beetje klussen en in de tuin werken, ’s avonds beoefenen, lezen, muziek maken. Bijna elk weekend geef ik cursussen.
Heb jij nog tips voor de lezer hoe je zelfliefde kunt toepassen in het dagelijks leven?
Oefenen en nog eens oefenen.
Tot slot: Ben jij nu door jouw pad van zelfontwikkeling de hele dag door gelukkig?
Geluk als gevoel komt en gaat; geluk als een diep besef van vrijheid is altijd beschikbaar zodra je het je herinnert.
Heel erg bedankt voor dit interview, Jan!
Wil jij oefenen om liefdevoller met jezelf om te gaan?
Dan kun je oefenen met een prachtige meditatie van Jan Geurtsz. Het is een geleide beoefening ‘Liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf’ die op zijn site staat. Dit is de link naar de meditatie: http://www.jangeurtz.nl/liefdevolle-vriendelijkheid.
Je kunt er ook andere audiobestanden vinden en video’s.
Wil jij van zelfkritiek naar zelfcompassie gaan?
Kom dan eens proeven op de workshop: van zelfkritiek naar zelfcompassie.
Meer lezen hierover: http://christinevandecraats.nl/workshop-zelfcompassie/
by