Je staat er misschien niet zo bij stil, maar vaak zijn we aardiger voor de ander dan voor onszelf. Je vriendin maakt iets vervelend mee en jij staat klaar om te troosten, te luisteren en te helpen.
Maar sta je ook voor jezelf klaar als je iets vervelends meemaakt?
Vaak leg je dan ook nog de schuld bij je zelf. Je bent dom geweest, hebt niet goed opgelet, anderen zouden dit niet overkomen enzovoort. We zijn als geen ander streng en kritisch voor en op onszelf. Met als gevolg dat we stress ervaren, ons rot voelen en leven met de handrem erop.
Gelukkig kun je vriendelijkheid, mildheid en (zelf)compassie trainen. De training is voor een ieder die kwaliteit aan zijn/haar training wil toevoegen. De training is wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken.
Compassie, en dan met name compassie voor jezelf, wordt steeds meer erkend als een van de werkzame ingrediënten van acceptatiegerichte methoden en vooral van mindfulnesstraining. Deze training brengt compassie, een belangrijk ingrediënt van mindfulness, naar het alledaagse leven: naar de momenten dat we moeilijkheden en stress op het werk ervaren, ons afgewezen voelen, met fysieke beperkingen geconfronteerd worden, met financiële moeilijkheden of zaken als verlies, verdriet en emotionele pijn.
De drie kerncomponenten van zelfcompassie zijn vriendelijkheid naar jezelf, een gevoel van gedeelde menselijkheid, en een gebalanceerd, mindful bewustzijn. Vriendelijkheid opent ons hart voor lijden, zodat we onszelf kunnen geven wat we nodig hebben. Gedeelde menselijkheid opent onszelf naar anderen, zodat we weten dat we niet alleen zijn. Mindfulness opent ons naar het huidige moment, zodat we onze ervaring met groter gemak kunnen accepteren. Samen omvatten ze een toestand van warme, verbonden aanwezigheid op de moeilijke momenten van onze levens.
Zelfcompassie kan, net als mindfulness, door iedereen geleerd worden, zelfs door degenen die in hun kindertijd onvoldoende affectie ontvingen of degenen die zich oncomfortabel voelen als ze goed voor zichzelf zijn. Het is een houding van moed om op te staan tegen schade, inclusief de schade die we onszelf aandoen door zelfkritiek, zelfontkenning of zelfabsorptie. Zelfcompassie geeft emotionele stevigheid en veerkracht, en staat ons toe onze tekortkomingen toe te geven, onszelf te vergeven, onszelf te motiveren met vriendelijkheid, voor anderen te zorgen, en volledig menselijk te zijn.
Snel groeiende onderzoeksresultaten tonen helder aan dat zelfcompassie samenhangt met emotioneel welbevinden, minder ongerustheid, een afname van gevoelens van depressie, het handhaven van gezonde gewoontes als goed eten en lichaamsbeweging, en goede persoonlijke relaties.
De training omvat:
- Een kennismakingsgesprek (gratis, telefonisch)
- 9 bijeenkomsten van 2,5 uur, waaronder een stilte-bijeenkomst
- Audiomateriaal en werkboek
- Koffie, thee en koekjes tijdens de bijeenkomst
Deze training is een mooi vervolg op een mindfulnesstraining. Het is echter niet verplicht om dit te hebben gedaan of om meditatie-ervaring te hebben.
Investeer in jezelf in tijd, energie en geld
8 bijeenkomsten:
Donderdagavond 8, 15, 22, 29 november, 6, 13, 20 december 2018, 10 januari 2019. Tijd: 19.00 – 21.30 uur.
Stilte-ochtend 18 december van 9.30 – 13.00 uur.
Prijs: € 395,–
Locatie: Centrum Wakker, Westerweg 14, 1815 DE Alkmaar
Hoe ziet de training eruit? Hieronder staan de thema’s van elke sessie.
Inhoud training:
Sessie 1: Wat is mindful zelf-compassie?
Sessie 2: Mindfulness beoefenen
Sessie 3: Liefdevolle vriendelijkheid beoefenen
Sessie 4: Je compassievolle stem ontdekken
Sessie 5: Diep/voluit leven
Sessie R: retraite/stilte dagdeel
Sessie 6: Moeilijke emoties onder ogen zien
Sessie 7: Uitdagende relaties onderzoeken
Sessie 8: Je leven omarmen
Ervaringen/reacties deelnemers:
Wil jij meedoen? Heb jij interesse? Vul dan hieronder het formulier in of stuur een berichtje naar info:christinevandecraats.nl