Mindfulness is het aandachtig aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben. Weten wat je doet, terwijl je het doet.
Mindfulness gaat niet alleen over volledig aanwezig zijn in het heden, maar het gaat ook over de manier waarop je aanwezig bent, je houding. Vaak leef je in het hier en nu, maar ben je niet oordeelloos. Mindfulness leert je om op een milde, vriendelijke manier je aandacht te richten.
Veel dingen doen we op de automatische piloot; we varen dan op routine. Hierdoor missen we veel! We rennen maar door, zonder stil te staan. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van onze gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. We zijn aan het piekeren over dingen uit het verleden of in onze toekomst, waardoor we niet in het moment aanwezig zijn. Door je aandacht te sturen, kun je afstand nemen van gedachten en emoties. Dat geeft ruimte. We kunnen immers niet alle omstandigheden in ons leven bepalen, maar wel de manier waarop we ermee omgaan.
Opmerkzaam zijn, aandachtig aanwezig zijn op een milde, vriendelijke manier, is iets dat je kunt trainen. Dit leer je in een mindfulnesstraining. Tijdens de achtweekse training is er iedere week een bijeenkomst die 2,5 uur duurt. Daarnaast is er ook nog een stiltedag. Elke sessie heeft weer een ander thema. Mindfulness is een praktische training; je leert door te doen en te ervaren.
Onderdelen van iedere sessie zijn:
– begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen
– bewegingsoefeningen
– zit- en loopmeditatie.
Theoretische aspecten komen er op een praktische manier aan bod, en is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Door stil te staan bij je ervaring, verkrijg je informatie over hoe je met jezelf en je ervaring omgaat en dit geeft inzicht. De technieken en oefeningen die je leert tijdens de bijeenkomsten kun je direct toepassen in de praktijk.
Oefening baart kunst
Aandacht hebben is een vaardigheid en dat behoeft oefening. Net als dat je je spieren traint in de sportschool of vele kilometers traint voordat je een 10-km wedstrijd kunt hardlopen, zo moet je ook je aandacht trainen.
Daarom is het tijdens de training ook belangrijk om thuis dagelijks te trainen in het aandachtig aanwezig zijn. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van maximaal drie kwartier per dag. Je krijgt een werkmap mee met theorie en oefeningen en een USB-stick met diverse meditaties, zodat je ook thuis makkelijk kunt oefenen.
Wat levert mindfulness op?
Tijdens de training zul je de effecten van mindfulness gaan opmerken. Effecten die mensen kunnen ervaren zijn:
- vaker in het hier en nu aanwezig zijn
- bewuster zijn
- beter met stress en stressvolle gebeurtenissen kunnen omgaan
- meer plezier ervaren, een betere kwaliteit van leven
- meer afstand kunnen nemen van gedachtenpatronen en hun emoties
- meer focus hebben
- vaker bewuste keuzes maken in plaats automatisch te reageren
Wat krijg je in een achtweekse training?
- intakegesprek (per Skype)
- Acht wekelijkse bijeenkomsten van elk 2,5 uur
- stilte-dag (van 10.00 tot 15.00 uur)
- werken in een kleine groep van max. 8 personen
- audio-materiaal
- een werkboek
- thee, koffie en iets lekkers
Praktische informatie:
- Data: maandagochtend 11, 18, 25 januari 2022, 8, 15 februari, 1 en 8 maart 2022.
De stiltebijeenkomst vindt plaats op zaterdag 6 maart 2022. - Tijd: 09.30 – 12.00 uur.
- Locatie: Centrum Wakker, Westerweg 14, Alkmaar.
- Prijs: € 365,00
Vergoeding
Mindfulness wordt door een aantal verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te kijken naar de mogelijkheden en eisen om in aanmerking te komen voor vergoeding. Ik ben aangesloten bij de VMBN en een MBSR Cat. 1 mindfulnesstrainer.
Het is vaak ook mogelijk om coaching of mindfulness vergoed te krijgen via je werkgever. Bijna alle werkgevers hebben een budget voor preventie, een ziekteverzuimbudget en/of een budget persoonlijke ontwikkeling.
Als je een uitkering hebt, is het de moeite waard om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten kan betalen. Het is van belang om dan goed te motiveren hoe coaching of een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het vinden van een baan.
Ervaringen van vorige deelnemers:
“Als je het gaat doen, ga je het pas zien en ervaren. Christine helpt en motiveert, zodat je echt ervaart wat mindfulness voor je kan betekenen”
“Ik voel zo veel meer rust en tegelijkertijd ook meer kracht. Ik kies nu steeds vaker voor mijzelf, maak bewuste keuzes en ga anders met mijn kinderen en man om. Ik ben veel vriendelijker voor mijzelf en minder kritisch op wat ik doe. Ik voel me heel rustig.”
Heb je vragen of wil je meedoen?
Vul hieronder het formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.
Je kunt me ook bellen op telefoonnummer: 06 – 11113809 of mailen info@christinevandecraats.nl